Cum evaluam performanta energetica a unei ferestre ?

Cum evaluam performanta energetica a unei ferestre ?

Cum evaluam performanta energetica a unei ferestre ? 1800 686 West Concept
Ferestre performante

Ferestre performante, eficiente energetic sunt elemente importante intr-o constructie de calitate sau intr-un proiect de renovare.

Desi s-ar putea sa sti ce fel de ferestre doresti, sa alegi cele mai eficiente ferestre pentru nevoile tale nu este la fel de usor. Fara presiunea economiei de energie suntem tentati sa spunem ca este suficient ca fereastra doar sa inchida bine si ne protejeaza de exterior, pe scurt, de frig, ploaie si zgomot. iar daca fereastra este proiectata cu deschideri ample si luminoase, in culori stralucitoare si usor de intretinut , totul este perfect.

Dar ce inseamna sa ne protejeze de frig si caldura? Care sunt parametrii care ne ajuta in labirintul informatiilor tehnice de specialitate ?

Ce informatii ne sunt utile atunci cand ne aflam intr-un showroom sau in fata unor site-uri specializate?

Multitudinea de informatii tehnice de genul ” adancimea de constructie a profilului, grosimea peretilor, numarul de camere interioare ale profilului, numarul de inchidere nu sunt indicii suficiente din punct de vedere al confortului termic adus de o fereastra.

In general, la diferentele de temperatura intre interioarele incalzite si cele neincalzite, respectiv intre interioarele incalzite si exterior are loc un transfer de caldura ( flux termic ), intodeauna de la interioar catre exterior. Limitarea pierderilor de calcura si evitarea condensarii vaporilor pe suprafetele interioare si prevenirea patrunderii acestora in interioarul elementelor de constructie reprezinta principalul scop in atingerea standardelor de performanta energetica si confort.

Alegerea corecta a tampalriei din punct de vedere al izolatiei termice se face coreland proprietatile de izolatie ale componentelor principale, respectiv rama si geamul, pentru care definitorii sunt valorile coeficientilor de transfer termic notati cu Uf pentru rama( din engl. frame) si Ug pentru pachetul de geam termoizolator ( din engl. glass).

Coeficientul de transfer termic sau transmitanta termica a ferestrei notata cu Uw ( din engl. window) se calculeaza in baza celor doua valori de mai sus si este cel mai important parametru care arata cat de mult izoleaza termic ferestrele dvs.

Uneori producatorii de ferestre PVC furnizeaza informatii incomplete

Ferestre pvc

Puteti cadea usor in capcana de a compara doar valorile coeficientilor Uf sau Ug, atunci cand aveti in fata mai multe oferte.

Utilizarea ramelor cu aceeasi valoare Uf dar in combinatie cu geamuri diferite ( Ug diferit) poate conduce la valori diferite ale Uw, mai ales ca performanta termica a ferestrei este influentata si de tipul distantierului utilizat in constructia geamului.Afla mai multe despre distantierul dintre foile de sticla „ bagheta warm edge ” sau bagheta calda.

Tot ce ai nevoie este sa urmaresti coeficientul Uw

Coeficientul de transmitanta termica

Cu cat valorile Uw sunt mai scazute cu atat pierderile de caldura prin fereastra se diminueaza.

Normativele actuale in izolatia cladirilor impun pe piata din Romania produse performante cu o transmitanta a tamplariei exteriaore de Uw max = 1.3 W/mpK, cu aplicabilitate atat la cladirile noi dar si la reabilitarea termica a blocurilor de locuinte.

Nota

Rulourile si obloanele exterioare introduc o rezistenta termica suplumentara care rezulta atat din stratul de aer inchis intre oboln si fereastra cat si din materialul oblonului sau ruloului.

Daca se urmareste o crestere a rezistentei termice a ferestrei rulourile sunt o alegere buna. Afla mai multe despre rulourile noastre de aluminiu aici.

Back to top

Privacy Policy Settings